ΝΕΑ ΤΟΥ SENSE-COG | ΕΚΔΟΣΗ 2 | ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018
 
 
Link to website
 
 
ΝΕΑ ΤΟΥ SENSE-COG | ΕΚΔΟΣΗ 2 | ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018
 
 

Καλωσορίσατε στο Ενημερωτικό Δελτίο SENSE-Cog - Νοέμβριος 2018!

Καλωσορίσατε στη δεύτερη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του προγράμματος SENSE-Cog! Το ενημερωτικό μας δελτίο κυκλοφορεί κάθε έξι μήνες με στόχο να σας ενημερώνει για το πρόγραμμα SENSE-Cog, τη μέχρι στιγμής πρόοδο του προγράμματος και για τα μελλοντικά μας σχέδια. Αυτή η έκδοση είναι αφιερωμένη στην ομάδα του ερευνητικού προγράμματος στην Κύπρο (Λευκωσία). Για να διαβάσετε το ενημερωτικό δελτίο στα Αγγλικά ή στα Γαλλικά, παρακαλώ επιλέξτε την αντίστοιχη σημαία πιο κάτω. 

     

Περιεχόμενα

Το SENSE-Cog με μια ματιά

Συγχαρητήρια στα μέλη των Ομάδων Χρηστών Έρευνας!

32 μέλη των Ομάδων Χρηστών Έρευνας στο Μάντσεστερ, τη Νίκαια, τη Λευκωσία και την Αθήνα έχουν ολοκληρώσει την Εκπαίδευση για την Ερευνητική Διαδικασία.

Τα μέλη των Ομάδων Χρηστών Έρευνας έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα όπως η γνώση για την έρευνα, η κατανόηση της διαδικασίας διεξαγωγής μιας έρευνας, οι ποιοτικές και ποσοτικές μέθοδοι έρευνας, η ανάπτυξη παρεμβάσεων, τα οικονομικά της υγείας και η ηθική στην έρευνα.

Η Καθηγήτρια Iracema Leroi (δεξιά) απονέμει τα πιστοποιητικά παρακολούθησης στα μέλη της Ομάδας Χρηστών Έρευνας στην Κύπρο, κ. Κωνσταντινίδου (πάνω αριστερά) και κ. Λεκάκη.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή αισθητηριακής υποστήριξης για να βελτιώσουμε τη νοητική υγεία ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους.

Πέντε χώρες συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή: Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο), Δουβλίνο (Ιρλανδία), Νίκαια (Γαλλία), Λευκωσία (Κύπρος) και Αθήνα (Ελλάδα). Το πρωτόκολλο έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018.

Τα ερευνητικά κέντρα σε Μάντσεστερ, Λευκωσία και Αθήνα έχουν λάβει έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και έχουν ξεκινήσει τη στρατολόγηση συμμετεχόντων, ενώ σύντομα τη στρατολόγηση θα αρχίσει και η Νίκαια. Το ερευνητικό κέντρο στο Δουβλίνο αναμένει την έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής.

 

To SENSE-Cog εν δράσει

Βραβείο Brucker και Ειδικό Συμπόσιο

Η αποστολή του Αμερικανικού Κογκρέσου Ιατρικής Αποκατάστασης (American Congress of Rehabilitation Medicine-ΑCRM) είναι να βελτιώνει τις ζωές ατόμων που ζουν με αναπηρία ενθαρρύνοντας την πολυθεματική προσέγγιση στην έρευνα και στην αποκατάσταση. Το Βραβείο Brucker και το Ειδικό Συμπόσιο αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της Διεθνούς Ομάδας Δικτύωσης του οργανισμού. Το Βραβείο Brucker 2018 απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια Iracema Leroi,  Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το ACRM, παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.acrm.org/international ή επικοινωνήστε με την Πρόεδρο της Διεθνούς Ομάδας Δικτύωσης,  Δρ. Φώφη Κωνσταντινίδου στο fofic@ucy.ac.cy.

 

Το SENSE-Cog στο Ετήσιο Συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Γεροντολογίας με θέμα ‘Γερνώντας σε ένα Άνισο Κόσμο’

Το ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Γεροντολογίας έλαβε χώρα μεταξύ 4-6 Ιουλίου 2018 και σε αυτό έλαβαν μέρος 650 επαγγελματίες από 30 χώρες.

Η ερευνητική ομάδα του SENSE-Cog στο Μάντσεστερ διοργάνωσε συμπόσιο με θέμα την Αισθητηριακή απώλεια και την άνοια: Αντίκτυπος, διερεύνηση, παρέμβαση και συμμετοχή. Ο James Nazroo ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές και στην ομιλία του ανέλυσε τις ανισότητες στην Τρίτη ηλικία και πώς αυτές επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία το σχετικό επιστημονικό άρθρο μπορείτε να βρείτε http://www.mdpi.com/1660-4601/14/12/1533.

Νέα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τους τελευταίους μήνες η ομάδα στην Αθήνα εργάζεται για την εφαρμογή και την διάδοση του ερευνητικού προγράμματος SENSE-Cog. Η διάδοση, κυρίως μέσω δημοσιεύσεων σε εφημερίδες και παρουσιάσεων σε συνέδρια και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και επαγγελματιών στο χώρο.  Η ερευνητική ομάδα τώρα εργάζεται για τη στρατολόγηση ασθενών για την Τυχαιοποιημένη Ελεγχόμενη Δοκιμή (RCT) και τη μελέτη επικύρωσης (Validation Study).  


Εκδήλωση για το Κοινό στη Λευκωσία

Μια επιτυχημένη εκδήλωση SENSE-Cog για το κοινό έλαβε χώρα στις 26 Οκτωβρίου 2018, στη Λευκωσία, στην Κύπρο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που φιλοξένησε την εκδήλωση, την Ομάδα Χρηστών Έρευνας στη Λευκωσία και όλα τα άτομα που παρευρέθηκαν. Νιώθουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τους υπέροχους ομιλητές που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού καλύπτοντας θέματα όπως: σημαντικά ευρήματα του προγράμματος SENSE-Cog μέχρι στιγμής, άγχος και κατάθλιψη, υποστήριξη φροντιστών και οικογενειών ατόμων με άνοια.    

Γενική Συνέλευση του SENSE-Cog

Η ετήσια συνάντηση του προγράμματος SENSE-Cog πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στην Κύπρο μεταξύ 24-25 Οκτωβρίου 2018. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση: συνάδελφοι από όλα τα πακέτα εργασίας ενημέρωσαν για την πρόοδο του προγράμματος και συζητήσαμε τα μελλοντικά μας σχέδια για τα επόμενα δυο χρόνια.

8ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ)

Η ομάδα του SENSE-Cog είχε ενεργή παρουσία στο 8ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του ΚΕΝ. Η Καθηγήτρια Iracema Leroi μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με νέες εν δυνάμει θεραπείες για επιβράδυνση της νόσου Alzheimer’s και νέες προσεγγίσεις με χρήση φαρμάκων που έχουν χρησιμοποιηθεί για θεραπεία άλλων νόσων, ως πιθανές εναλλακτικές και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις για τη νόσο Alzheimer’s. Η Καθηγήτρια Ines Himmelsbach παρουσίασε διάφορες επιλογές προσεγγίσεων βασισμένες σε ποιοτικές μεθόδους, με στόχο την καλύτερη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας παρεμβάσεων. Οι συσχετίσεις μεταξύ απώλειας ακοής και όρασης, όπως επίσης και η επίδραση της αντιμετώπισης της απώλειας ακοής στη νόηση, αναλύθηκαν από τον Δρ. Piers Dawes. Η Δρ. Asri Maharani ανέλυσε τα ερευνητικά ευρήματα δύο διαχρονικών εθνικών μελετών για την γήρανση. Η ανάλυση έγινε με στόχο να διερευνηθούν οι υποθέσεις που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ αισθητηριακής απώλειας (απώλεια όρασης και ακοής) και γνωστικής λειτουργίας.

Γνωρίστε την ομάδα στη Λευκωσία


Η Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου είναι η Διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) και Kαθηγήτρια Γλωσσικών Διαταραχών και Κλινικής Νευροψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας, με εξειδίκευση στις νευροψυχολογικές επιπτώσεις επίκτητων νευρολογικών διαταραχών.

 

 

 

Η Δρ. Άννα Παυλίνα Χαραλάμπους έχει Διδακτορικό στην Αισθητηριακή και Γνωστική Νευροεπιστήμη. Είναι η Συντονίστρια της έρευνας SENSE-Cog στην Κύπρο και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα όπως άγχος και διαταραχές άγχους, ψυχική ευεξία, προσωπικότητα, σχέσεις νόησης-συναισθήματος και γνωστική αξιολόγηση.  


 

Η Δρ. Χρυσούλα Θώδη είναι Κλινική Ακουολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ακουολογίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι η Ακουολόγος του Ανιχνευτικού Προγράμματος Ακοής Νεογνών, υπεύθυνη για τις διαγνωστικές αξιολογησης και τον έλεγχο ποιότητας του προγράμματος.

 

 

 

Ομάδα Χρηστών Έρευνας Λευκωσίας – η προοπτική των μελών

"Η συμμετοχή μας στην Ομάδα Χρηστών Έρευνας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Στην αρχή δε πίστευα ότι θα ήταν τόσο βοηθητική εμπειρία. Η ερευνητική ομάδα μας προσέγγισε με ερωτήσεις και μας παρείχε πολύ σημαντικές πληροφορίες. Το να συμμετέχουμε στην ομάδα και να συζητούμε διάφορα θέματα που μας απασχολούν ήταν χρήσιμο για μας. Μας ενθάρρυνε να εκφράζουμε τις ιδέες και τις ανησυχίες μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να συμβάλουμε στο πρόγραμμα."

Τα μέλη της Ομάδας Χρηστών Έρευνας, κ. Κωνσταντινίδου (αριστερά) και κ. Λεκάκη (δεξιά) μιλούν για τις εμπειρίες τους στην εκδήλωση που έγινε για το κοινό στη Λευκωσία.

Καλωσορίσατε στην ομάδα του SENSE-Cog!

Νέα μέλη έχουν προστεθεί στην ομάδα του SENSE-Cog 

Jenna LittlejohnΜεταδιδακτορική ερευνήτρια (Μάντσεστερ)

Το πρόγραμμα της Jenna, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Δίκτυο Υποστήριξης Ατόμων με Απώλεια Ακοής, έχει ως στόχο να εντοπίσει πώς η αισθητηριακή απώλεια αντιμετωπίζεται σε κλινικές μνήμης και πώς να προσφέρει καθοδήγηση σε επαγγελματίες υγείας για καλύτερες διαγνώσεις και διαχείριση ασθενών που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα γνωστική έκπτωση και απώλεια ακοής ή/και όρασης.Nisha Chauhan
- Ερευνητικός Συνεργάτης (Μάντσεστερ)

Η Nisha συμμετέχει στην υλοποίηση της μελέτης SENSE-Cog για τα κέντρα φροντίδας.  Η συγκεκριμένη μελέτη διερευνά πώς προβλήματα ακοής και όρασης ατόμων με άνοια τυγχάνουν χειρισμού σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ηλικιωμένα άτομα. Στόχος η προσαρμογή της παρέμβασης αισθητηριακής υποστήριξης για αυτό το πληθυσμό.
Catherine Molony
- Λειτουργός Αισθητηριακής Υποστήριξης (Δουβλίνο)

Η Catherine έχει πρόσφατα ολοκληρώσει το Μάστερ της στη Ψυχολογική Επιστήμη. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της διερεύνησε τη διαδικασία καθορισμού στόχων που χρησιμοποιείται στον προσωπο-κεντρικό προγραμματισμό για άτομα με σοβαρή/βαριά νοητική αναπηρία καθώς και τη σημασία της ποιότητας ζωής και της παροχής κατάλληλης στήριξης για άτομα με αυτής της μορφής αναπηρία.


Magali Payne - Λειτουργός Αισθητηριακής Υποστήριξης  (Νίκαια)

Η Magali έχει ενταχθεί στην ομάδα ως ο Λειτουργός Αισθητηριακής Υποστήριξης (Πακέτο Εργασίας 3) από τον Σεπτέβριο του 2018. Είναι Κλινική Λογοθεραπεύτρια και διδάσκει στο Τμήμα Λογοθεραπείας στη Νίκαια. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην έρευνα και στην αναπτυξιακή ψυχολογία. Είναι διδακτορική φοιτήτρια και το θέμα που διερευνά είναι η αίσθηση της όσφρησης σε άτομα με τη νόσο Alzheimer's.

 

 

Marion Ferrandez - Ερευνητική Συνεργάτης (Νίκαια)

H Marion έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές στην έρευνα με ειδίκευση στη ψυχολογία και νευροψυχολογία των γνωστικών διαταραχών. Εργάζεται στη Πανεπιστημιακή Κλινική Μνήμης στη Νίκαια σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν σε νέες τεχνολογίες και τη νόηση. Έχει ενταχθεί στην ομάδα του Πακέτου Εργασίας 2 του SENSE-Cog από τον Ιούλιο του 2018.

 

 

Δημοσιεύσεις που ενδιαφέρουν

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συντονιστής: University of Manchester

Λειτουργός Προγράμματος (Πακέτο Εργασίας 5):

Jahanara Miah

Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

undefined Jahanara.Miah@manchester.ac.uk

 

Διαχείριση Προγράμματος SENSE-Cog:

ARTTIC, Γερμανία

Δρ. Otilia Postea

undefinedsense-cog_info@eurtd.com

 

    Επικοινωνία Έρευνας:

    ARTTIC, Γερμανία

    Teresa Gross

    undefinedgross@arttic.eu

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε www.sense-cog.eu

Ακολουθήστε μας στο Twitter & LinkedIn

SENSE-Cog on Twitter SENSE-Cog on LinkedIn

Το πρόγραμμα SENSE-Cog έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία, κάτω από τη σύμβαση με Αρ. No 668648.

 Copyright | Imprint

Αν δεν επιθυμείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο, παρακαλoύμε κάντε κλικ εδώ για να διαγραφείτε από τη λίστα.

 
 
SENSE-Cog has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 668648. Copyright | Imprint
 

If you no longer wish to receive our newsletter please click here to unsubscribe.

Having trouble viewing this email? Click here to view it in your browser.